Ladda ner foldern om GoGlad

Ugnsrostade rotfrukter

           

Till detta recept behöver du odla:

                                

 

Ugnsrostade rotfrukter

Olika rotfrukter som lagas i ugnen får rostad och lite söt smak. Rotfrukter kan köpas till bra pris året runt.

2 portioner

 

 

Ingredienser:

1 rödbeta*

1 morot*

1 palsternacka*

1 sötpotatis*

2 potatisar*

½ msk rapsolja

1 msk balsamvinäger (valfritt)

1 tsk flytande honung

1 krm salt

½ krm svartpeppar

½ tsk timjan (valfritt)

 

Till servering (valfritt):

Vitlökssås:

1 dl gräddfil

½ krm salt

lite svartpeppar

½ lite vitlöksklyfta

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Sätt ugnen på 225°C.
     
  2. Skala eller tvätta 1 rödbeta, 1 morot och 1 palsternacka. Skär bort stjälkfästena.
     
  3. Skala eller tvätta 1 sötpotatis och 2 potatisar.
     
  4. Skär alla rotfrukterna i 2-3 cm stora tärningar.
     
  5. Lägg ett bakplåtspapper på en plåt eller i en liten ugnssäker form.
     
  6. Ringla över ½ msk rapsolja, 1 msk balsamvinäger och 1 tsk flytande honung.

  7. Strö över 1 krm salt, ½ krm svartpeppar och ½ tsk timjan. Blanda runt.
     
  8. Sätt plåten/fatet i mitten av ugnen.
     
  9. Rosta rotfrukterna i ugnen ca 30 minuter tills de har fått lite ljusbrun färg. De ska vara mjuka med lite tuggmotstånd.
     
  10.  Gör såsen när rotfrukterna är i ugnen:
    Lägg i en liten skål: 1 dl gräddfil, ½ krm salt, lite svartpeppar och pressa ner ½ liten vitlöksklyfta. Blanda runt och smaka av.
     
  11. Servera rotfrukterna med såsen.
     
  12. Det är också gott med till t ex biffar, falafel, rökt kött, stekt kyckling eller fisk till rotfrukterna.